سپهبد قرنی، شهیدی که امام خمینی (ره) محل دفن او را تعیین کردند

سپهبد قرنی، شهیدی که امام خمینی (ره) محل دفن او را تعیین کردند

سپهبد قرنی که امام خمینی (ره) محل دفن او را تعیین کردند، با مشاهده ظلم ها و دزدی های ارتش شاهنشاهی از بیت المال، با محمدرضا پهلوی به مبارزه برخواست و سرانجام به علت روحیه ظلم ستیزی، پس از انقلاب توسط گروه فرقان به شهادت رسید.


به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی ارتش جمهوری اسلامی ایران، انقلاب اسلامی با تمام سختی ها و موانعی که پیش روی خود می دید، در نهایت در ۲۲ بهمن سال ۵۷ به پیروزی رسید و دشمنان که از پیروزی انقلاب مردمی ایران هراسان بودند، در نخستین اقدامات خود به فکر ترور افراد شاخص و تأثیرگذاری لشکری و کشوری که بین مردم شناخته شده بودند، افتادند؛ بنابراین گروه فرقان جزو گروه هایی بود که افرادی نظیر استاد مرتضی مطهری، مهدی عراقی، محسن بهبهانی، قاضی طباطبایی، دکتر مفتح و سرلشکر ولی الله قرنی را به علت آنکه تاثیر بسیاری در به ثمر رسیدن انقلاب داشتند، به شهادت رساند.
محمدولی قرنی در سال ۱۲۹۲ در تهران به دنیا آمد و به علت این که پدرش را که یکی از مدیران مخابرات بود در سن ۱۰ سالگی از دست داده بود، زندگی سخت و دشواری را در کنار مادرش سپری نمود. وی پس از گذراندن دوران ابتدایی تحصیل، در دوران متوسطه وارد مدرسه نظام که در ارتباط با افراد ارتشی بود، شد. قرنی پس از طی تحصیلات مقدماتی در مدرسه نظام، در سال ۱۳۰۹ وارد دانشگاه افسری ارتش شد.
یکی از اقداماتی که قرنی را در آن دوران سر زبان ها انداخته بود، نقش داشتن در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ بود. قرنی در آن دوران فرمانده نظامی تیپ گیلان بود و همه جا حرف از دست داشتن قرنی در کودتای ۲۸ مرداد بود که وی در اسفند سال ۱۳۳۶ به افترا طرح و برنامه ریزی کودتا ضد رژیم پهلوی درحالی که در مقام فرمانده رکن دوم ارتش بود، بازداشت و روانه زندان شد. جرائم قرنی به اندازه ای بود که صحبت از اعدام وی در محافل شد، اما با وجود اقداماتی که این فرد در ماجرای کودتا انجام داده بود، در نهایت به سه سال حبس و اخراج از ارتش محکوم شد.
یکی از وظایف رکن دوم ارتش، محافظت از افرادی بود که در آن دوران به ایران می آمدند. در آن دوران آمریکا پول های کلانی را برای سرلشکر زاهدی می فرستاد تا زاهدی هم حقوق کارکنان رکن دوم ارتش را بدهد، اما زاهدی پول ها را به حساب خود در سوئیس واریز می کرد و قرنی هم که از این مورد با خبر بود، گزارشی از این اقدامات را تهیه کرده و به همراه بعضی از افسران ناراضی، به فکر کودتا افتاد.
قصد شهید قرنی در آن دوران اجرای کودتایی ضد رژیم پهلوی با حمایت آمریکا بود، اما با لو رفتن برنامه ها این اتفاق رخ نداد که بعضی از نظامیان در آن دوران عامل لو دادن اطلاعات به رژیم پهلوی را کشور آمریکا اعلام نمودند. برخی معتقد بودند که آمریکا این اقدام را برای نشان دادن حسن نیتش به محمدرضا پهلوی انجام داده است.
این شهید والامقام پس از اینکه از زندان آزاد شد و با علل لو رفتن عملیات آشنا شد، تغییر موضع داد و با نزدیک شدن به افرادی نظیر آیت الله طالقانی (ره) و آیت الله میلانی (ره) به فردی مذهبی و انقلابی تبدیل شد و به اذعان مقامات ارتشی که در کاخ سلطنتی شاه مشغول بودند، قرنی به دیواری در مقابل اقدامات رژیم پهلوی تبدیل شد. اقدامات قرنی در کنار آیت الله طالقانی (ره) و افراد شاخص دیگری که در زمینه آگاهی بخشی به مردم تلاش می کردند، منجر به بازداشت مجدد وی توسط ساواک شد. قرنی در این برهه هم به سه سال حبس محکوم شد و پس از گذراندن دوران محکومیت، از نظر مالی در تنگنا قرار گرفت و از طرفی، تمام رفت و آمدهایش توسط ساواک کنترل می شد.
نکته جالب در زندگی شهید قرنی این بود که این فرد در دوران رژیم پهلوی به درجه سرلشکری رسید، اما پس از پی بردن به اقدامات ضد اسلامی محمدرضا پهلوی، به این درجه اعتنایی نداشت. همین مورد منجر گردید تا از لحاظ مادی با مشکلات سنگینی مواجه شود.
سپهبد قرنی با این که تحت کنترل بود، اما از کوشش برای نشان دادن چهره زشت و اقدامات ظالمانه رژیم پهلوی به مردم دریغ نکرد و پس از اینکه انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) در ۲۲ بهمن ۵۷ به پیروزی رسید. قرنی با حکم رهبر کبیر انقلاب اسلامی بعنوان نخستین رئیس ستاد مشترک ارتش انتخاب گردید و از سویی به علت اقدامات انقلابی که در دوران مبارزه با ساواک و رژیم پهلوی داشت، پس از انقلاب به عضویت در شورای انقلاب در آمد. اما عمده فعالیت قرنی در ارتش بود و نخستین چالش آنها ناآرامی هایی بود که پس از انقلاب در کردستان به وجود آمد که ارتش با درایتی که داشت، توانست اوضاع کردستان را کنترل کند.
همزمان با اقدامات ارتش در سرتاسر کشور، سازمان مجاهدین خلق و منافقین به دنبال تضعیف ارتش و به نوعی، نامناسب جلوه دادن چهره این نیروی انقلابی بین مردم برآمدند و همین مبحث منجر گردید تا گروههای مخالف نظام به فکر از میان برداشتن سپهبد قرنی بیافتند و در نهایت این فرد انقلابی که اقدامات مناسبی را در جهت منسجم کردن ارتش پس از انقلاب اسلامی داشت، به دست گروه فرقان در منزلش ترور و به شهادت رسید. البته اقدامات حزب توده هم در ترور این شهید قابل توجه بود، چونکه سپهبد قرنی تلاش بسیاری برای مقابله با اقدامات حزب توده انجام داده بود و طبیعی بود که آنها هم به فکر ترور وی باشند.
روایت محسن شجاعی، راننده و محافظ سپهبد قرنی که تنها شاهد ماجرا بوده، از نحوه ترور ایشان توسط اعضای گروه فرقان در کتاب «مرزبان؛ زندگی نامه شهید قرنی» این گونه آمده است: «یک روز متوجه شدم یک گروه نقاش به خانه ایشان آمده تا جاهایی از منزل را رنگ کند. به نقاش گفتم شما که دارید اینجا کار می کنید، مواظب باشید که یک وقت در حیاط را باز نکنید. کُلتم کنارم بود و لب حوض نشسته بودم. یکی از نقاش ها روی نردبان بود و دیگری هم داشت نقاشی می کرد. یک پسربچه هم همراهشان بود که سطل ها را تمیز می کرد.
سپهبد قرنی یک سینی چای آورد. گفتم این ها که بالا نشسته اند، مدام دارند ما را کنترل می کنند؛ منظورم کسانی بودند که از بالکن یکی از اتاق های هتل واقع در روبه روی خانه مشرف بودند.
قرنی اظهار داشت: تو چقدر به این ها گیر می دهی. حدود ساعت ۹ بامداد بود، همینطور که داشتیم چای می خوردیم در خانه را زدند، تا من بلند شوم که در را باز کنم، پسربچه ای که کمک نقاش ها بود، بی اراده دوید و در را باز کرد. تا من بیرون برسم، یکی از فرقانی ها، اسلحه کلاشینکف را زیر گلویم گذاشت. کُلتم که کالیبر ۴۵ داشت را از من گرفت و با ضربه ای خشابش را بیرون پراند و خشاب را گوشه باغچه انداخت و کُلتم را پرتاب کرد طرف دیگر حیاط.
مهاجمین مرا هُل دادند و به رویم رگبار بستند، من هم اشهدم را خواندم و به دیوار چسبیدم. فقط مدام می گفتم تو را به خدا به تیمسار کاری نداشته باشید، آدم خوب و خیرخواهی است. گفتند ساکت شو حرف نزن و بعد داخل خانه دویدند. دو تیر شلیک کردند و سوار موتور شدند و به سرعت از محل رفتند.
دو گلوله به سینه و پای قرنی برخورد کرده بود. پیکر وی با وانتی به بخش جراحی بیمارستان مهر منتقل شد، اما سرلشکر قرنی چند لحظه پس از انتقال به بخش جراحی درگذشت.»
براساس این گزارش، سپهبد قرنی با این که در دوران رژیم پهلوی به درجه سرلشکری رسیده بود، اما وقتی شاهد ظلم هایی بود که محمدرضا پهلوی ضد مردم داشت، مقابل آنها هم درآمد؛ بنابراین مهم ترین خصوصیت شهید قرنی مقابله با ظلم و کوشش برای رفع مشکلات مردم و گسترش تفکر انقلابی در کشور بود، که متأسفانه توسط گروه فرقان و به دست منافقی به نام «حمید نیکنام» به شهادت رسید.
سرهنگ زمانی از امرای ارتش درباره شهید قرنی گفته است: «می دانید که حضرت امام خمینی (ره) از هیچ کس بی جهت تعریف نکرده اند، تنها کسی را که نزدیک ۱۰ بار از او تعریف کرده اند تیمسار قرنی بوده است. وقتی به شهادت رسید و پیکر او را به بهشت زهرا (س) می بردند که دفنش کنند، من همه کاره مراسم بودم. امام (ره) به یکی از مقامات روحانی می فرمایند او را یک راست به قم ببرید و در صحن حضرت معصومه (س) در کنار آیت الله حائری یزدی (ره) دفن کنید».
چندی پیش بود با رویکرد شناخت بیشتر شهید محمدولی قرنی، سوم اردیبهشت در تقویم با عنوان روز شهادت سرلشکر قرنی به ثبت رسید. سرلشکر قرنی اولین شهید از شهدای ترور در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.


منبع:

1401/02/04
09:15:41
5.0 / 5
926
تگهای خبر: آمریكا , ارتش , ایران , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
سیاسی بین الملل