سفیر ایران در روسیه تشریح كرد

آخرین اخبار از همكاریهای ایران و روسیه برای تولید واكسن كرونا

آخرین اخبار از همكاریهای ایران و روسیه برای تولید واكسن كرونا

سیاسی: سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه اظهار نمود: باوجود اعلام آغاز فاز نخست تست انسانی اولین واکسن ایرانی کرونا، ایران تمامی واکسن های تولیدی همچون واکسن روسبه را مد نظر داشته و واکسن اسپوتنیکV را هم در دست مطالعه دارد.


به گزارش سیاسی به نقل از ایسنا، متن مصاحبه کاظم جلالی با روزنامه "ایزوستیا" روسیه به نقل از سفارت ایران در مسکو به شرح زیر است:
سوال: در تاریخ 3 ژانویه یکسال از ترور ژنرال سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قاسم سلیمانی گذشت. در ماه سپتامبر حسین سلامی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام نمود که «مسببین قتل سردار سلیمانی مجازاتی که مستحق آن می باشند را خواهند کشید». پس از قتل محسن فخری زاده فیزیکدان هسته ای در ماه نوامبر، ژنرال سلامی بار دیگر قول داد که «آنهایی که در پشت این قتل قرار داشتند، پاسخگوی آن خواهند بود». آیا این بدین معناست که ایران اقدامات تلافی جویانه ای را برنامه ریزی می کند؟ اگر پاسخ مثبت است، این اقدامات بر ضد چه فردی می باشند؟
چه مردم ایران و چه مقامات و نخبگان ایرانی از آغاز انقلاب اسلامی تابحال به انحاء مختلف قربانی ترور بوده اند. این مورد امر جدیدی نیست.
همانگونه که اشاره کردید در فاصله یکسال گذشته، دشمنان ایران علاوه بر خرابکاری هایی که در بعضی سایت ها و تاسیسات ایرانی داشته اند، متاسفانه دوتن از عزیزترین انسان ها را با انجام ترور از ملت ایران گرفته اند. ترور ناجوانمردانه ژنرال سلیمانی را که علنا ایالات متحده آمریکا مسئولیت آنرا برعهده گرفته است. درمورد ترور دانشمند برجسته و معاون وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران یعنی دکتر فخری زاده هم تمام شواهد و قرائن حاکی از آنست که رژیم صهیونیستی نقش اصلی در این ترور داشته است.
ایرانی ها تحت تأثیر فضاهای رسانه ای قرار نمی گیرند. ما متناسب با شرایط و درک صحیح از منافع ملی دست به اقدام خواهیم زد. اینکه مقامات گوناگونی در ایران بر گرفتن انتقام تاکید کرده اند امر درستی است. ازهمه مهمتر این است که مقام معظم رهبری اعلام نموده اند که این انتقام محقق خواهد شد. بطور قطع بدانید که درکلام رهبری خدشه ای وارد نخواهد شد. اما این ما هستیم که تعیین خواهیم کرد، در کجا و در چه زمانی این انتقام صورت پذیرد. دشمنان بایستی به صورت عملی مسئولیت اقدامات خویش را بپذیرند. ضرب المثلی در ایران وجود دارد که می گوید" آن کسی که خربزه می خورد بایستی پای لرز آن هم بنشیند."
جمهوری اسلامی ایران همواره کشور هنجارمندی بوده است. ما به قواعد و قوانین بین المللی پایبندیم اما اقدامی خواهیم کرد که برای دشمن پشیمان کننده باشد.
بر کسی پوشیده نیست که این اقدامات، مصداق آشکار تروریسم دولتی و برگرفته از تفکرات استکباری و خود برتربینی آمریکایی و دوستان و متحدان آن کشور در منطقه و جهان است. آمریکایی ها سابقه ای طولانی از این دست دارند. به هر حال این اقدامات فرا قانونی که هم حقوق بین الملل و هم بالاتر از آن اصول انسانی را نقض می کنند - مانند هر عمل مشابه غیر مشروع - به صورت طبیعی مستحق پاسخ مقتضی است. پاسخی که بازدارندگی لازم را برای عدم تکرار این فجایع بوجود آورد. بعضی از این پاسخ ها داده شده و برخی دیگر به وقت خود و در موقعیت های مناسب داده خواهند شد. اینجا لزوماً بحث فرد نیست، بلکه هدف مقابله با جریانات و تشکیلات سیاسی و فکری منتهی به این گونه ترورهاست.
سوال: آیا برنامه هایی در سطح دولتی در روز سالگرد قتل ژنرال قاسم سلیمانی برنامه ریزی شده اند؟
بله، شخصیت سردار سلیمانی چند بعدی است، ایشان در صحنه جنگ و مبارزه بر ضد تروریسم و افراط گرایی و در مقابل دشمنان یک ژنرال تمام عیار بود. به صورتی که تنها حضور ایشان در مناطق نظامی ترس دردل دشمن می افکند. ایشان سبب دلگرمی تمامی مظلومان جهان شده بود. تمام آزادی خواستار جهان ایشان را از عمق جان دوست داشتند. اما این تمام کار نبود. ایشان در جامعه ایران پیام آور وحدت میان مردم و مسئولین کشور هم بود. همینطور این سردار بزرگ حامی خانواده هایی بود که عزیزانشان درراه مبارزه با تروریسم به شهادت رسیده بودند. این شهید بزرگ پشت و پناه مردم محروم کشور بود، خیلی از پروژه های توسعه ای در کشور توسط ایشان انجام شده است. از ابعاد دیگر شخصیت ژنرال سلیمانی ارتباط عجیب ایشان با خداوند است.
سردار سلیمانی بر گردن تمام مردم ایران و منطقه و اگر اغراق تلقی نکنید، تمام مردم جهان حق دارد. چون سایه شوم تروریسم و افراط گرایی را از سر مظلومان جهان برداشته است.
برای همین سلیمانی تنها یک انسان کامل نیست. بلکه ایشان یک مکتب است که باید ابعاد مختلف شخصیتی ایشان برای تمامی مردم جهان شناخته شود. هرچند شرایط جهان به خاطر کرونا خیلی سخت شده است، اگر کرونا نبود شما می توانستید مراسم های یادبود شهادت ایشان را ببینید که مردم به احترام ایشان چه کارهایی می کنند.
با این وجود سفارت جمهوری اسلامی ایران ضمن رعایت پروتکل های بهداشتی اقدامات گوناگونی را به عمل خواهد آورد که از آن جمله می توان به برگزاری وبینارها ودعوت از مقامات مختلف بین المللی همچون شخصیت های مهم روسی، پخش مستندها و کلیپ ها، انتشار دوکتاب پیرامون سردار قاسم سلیمانی، برگزاری نمابشگاه مجازی از تصاویر این شهبد، چاپ مقالات به زبان روسی و حضور فعال در فضای مجازی همزمان با سالگرد ایشان اشاره کرد
سوال: در تاریخ 21 دسامبر دیدار غیر رسمی ویدئو کنفرانسی در سطح وزرای امور خارجه کشورهای عضو برجام برگزار گردید. پس از آن هایکو ماس وزیر خارجه آلمان اعلام نمود که «در ماه های آتی تصمیم گیری خواهد شد که آیا نجات معامله هسته ای میسر خواهد شد یا خیر». اعضای برجام به جهت اینکه ایران به اجرای کامل معامله سال 2015 بازگردد چه قدمی را می بایست بردارند؟ آیا ایران آماده است که در صورتیکه دولت جدید ایالات متحده اصرار کند، دست به بازنگری برخی بندهای توافقنامه بزند؟
اولا این را اشاره کنم که ایران هیچگاه مذاکرات دوجانبه ای با آمریکا نداشته است. اگر مذاکره ای هم صورت گرفته، درچارچوب 5+1 بوده است. این مذاکرات سال ها به طول انجامیده است تا اینکه برجام به توافق رسیده است. ازاین رو آنچه که لازم بوده طرف های مذاکره از یکدیگر شنیده اند. مهم تر اینکه اعضای شورای امنیت سازمان ملل درقالب قطعنامه 2231 بر اجرای بدون تنازل تعهدات توسط طرفین مذاکره تاکید کرده است.
اگر شرایط تغییر کرده است بایستی به دنبال کشوری یا کشورهایی بگردیم که این شرایط را تغییر داده اند. به صورت طبیعی کسی که سبب بروز همه مشکلات شده، مسئولیت ها را بایستی بپذیرد. تا باردیگر مرتکب اشتباهات فاحش اینچنینی نشود. موضع جمهوری اسلامی ایران به صورت شفاف اعلام شده و مشخص است. از زمان خروج آمریکا از برجام و عدم اجرای تعهدات از ناحیه طرف های اروپایی، جمهوری اسلامی ایران خصوصا در دوران کرونا خسارت های جبران ناپذیری دیده است. این درحالی است که بعد از یکسال از خروج آمریکا از برجام، جمهوری اسلامی ایران به تمامی تعهدات خود پایبند بوده و گزارشات مختلف آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید کننده این امر است.
اساساً طرح این سوال بدینگونه ایراد منطقی دارد. با عنایت به سوء سابقه ایالات متحده و عدم پای بندی اعضای دیگر برجام به تعهدات خود تحت این توافق، سوال درست تر اینجا آن است که اعضای برجام چه ضمانت ها و تعهداتی را برای از سر گیری این توافق و عدم تکرار بدعهدیها، به ایران خواهند داد؟
به هر حال ایران همواره به تمامی تعهدات خود تحت برجام عمل کرده است؛ و این در شرایطی است که ایالات متحده از این توافق به صورت یکجانبه خارج شده و کشورهای اروپایی به تعهدات خود به هیچ وجه عمل نکرده اند. حتی کاهش مرحله ای برخی تعهدات توسط ایران هم طبق مفاد خود برجام صورت گرفته است.
در شرایطی که هنوز هیچکدام از تعهدات برجام سال 2015 توسط طرف های آمریکایی و اروپایی انجام نشده، صحبت از هر گونه بازنگری بندها و شرط و شروط اضافی و گسترش مفاد برجام به سایر حوزه ها تنها «فرار به جلو» توسط آنهاست. به نظر نمی رسد آنها در شرایطی باشند که بتوانند اصلا این موارد را طرح کنند.
سوال: حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران در تاریخ 23 دسامبر اعلام نمود که صادرات نفت در سال آتی تبدیل به محرکی برای رشد اقتصادی کشور خواهد شد. این در حالیست که از سال 2018 تحریم های ایالات متحده در ارتباط با صادرات نفت ایران اجرا می شوند و همچون تحریم های ثانویه بر ضد کشورهایی که از ایران سوخت خریداری می کنند. آیا در ایران بر روی این که پس از عبور به دوران قدرت جو بایدن فشار تحریمی بر حوزه نفتی کم خواهد شد، حساب باز کرده اند؟ آیا مذاکراتی با دولت جدید ایالات متحده برای کاهش تحریم ها در جریان می باشند؟
هیچگونه مذاکره مستقیمی با آمریکا در این خصوص وجود ندارد. ولی جمهوری اسلامی ایران همواره بر نامشروع و غیرقانونی بودن تحریم ها تاکید داشته و از جامعه بین المللی این مطالبه به حق را دارد که تحریم هاییکجانبه و نامشروع آمریکا را اجرا نکنند و برخی از کشورهای دوست هم در همکاری با ایران در تمام حوزه ها همچون نفت، به تحریم های غیر قانونی آمریکا توجه نمی کنند. جمهوری اسلامی ایران هیچ اعتمادی به رفتار آمریکا همچون در مورد وعده لغو تحریم های نفتی ندارد و ازاین رو تلاش کرده است اقتصاد بدون نفت و متکی بر توانمندیهای داخلی و صادرات محصولات غیر نفتی را دنبال کند ضمن اینکه از هرگونه گشایشی در محدودیت های ناشی از تحریم ها استقبال کرده و متناسب با شرایط از ظرفیت های صادراتی نفت هم در جهت اجرای برنامه های زیرساختی و توسعه و سرمایه گذاری برای اجرای پروژه ها استفاده خواهد نمود.
تجربه بیشتر از چهل سال قبل و رفتار آمریکا و همینطور عقلانیت حکم می کند که ما به اظهارات مقامات آمریکایی دل نبندیم و هیچگاه دل نخواهیم بست. دیوار بی اعتمادی میان ایران و آمریکا بسیار بلند است. اگر با لحاظ شرایطی که گفته شد باردیگر برجام احیا شود، درآنصورت یکی از تعهدات کشورها بطور قطع لغو تحریم های نفتی ایران است. در غیر اینصورت ما هم برنامه خویش را داریم. اگر خاطرتان باشد مقامات گستاخ آمریکایی مدعی بودند که فروش نفت ایران را به صفر می رسانند. اما نتوانستند. ما راههای دور زدن تحریم ها را به خوبی تجربه کرده ایم. غربی ها بایستی متوجه این شده باشند که فشارحداکثری آمریکا با شکست روبرو شده است. ازاین رو جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهوری برپایه پشتوانه های متقن بودجه را با همکاری مجلس شورای اسلامی تنظیم می کنند.
سوال: در ماه ژانویه همینطور یکسال از سقوط هواپیمای بوئینگ 737 اکراینی در تهران که در حال اجرای پرواز تهران- کیف بود، می گذرد. در تاریخ 9 دسامبر یوگنی ینین معاون وزیر امور خارجه اکراین اعلام نمود که ایران پیشنهاد خود در مورد پرداخت خسارت به خانواده های قربانیان در فاجعه انهدام هواپیما توسط طرف ایرانی، را پس گرفته است. این دولتمرد تصریح کرد که مذاکرات با تهران در مورد میزان غرامت فعلا شروع نشده است. در تاریخ 22 دسامبر علی ربیعی سخنگوی دولت ایران اعلام نمود که ایران غرامت ها را پرداخت خواهد نمود. آیا رایزنی ها با اکراین و کانادا در مورد این مساله شروع شده اند؟ چرا مساله پرداخت غرامت ها یکسال طول کشیده است؟
این مورد از جانب سازمانهای ذیربط در حال پیگیری می باشد و وزارت خارجه هم فعالانه این مورد را پی گیری گرده و سه نشست در تهران و اکراین در این زمینه برگزار شده است.
سوال: در تاریخ 22 دسامبر حسین قاضی زاده هاشمی معاون(نایب) رئیس مجلس ایران اعلام نمود که ایران و روسیه مذاکراتی را در مورد تولید مشترک واکسن کووید 19 صورت می دهند. به قول وی گفتگو در سطح وزرای بهداشت دو کشور صورت می پذیرند. این مذاکرات در چه سطحی صورت می پذیرند؟
شما به خوبی می دانید دو کشور از ظرفیت های بسیار بالایی در حوزه های پزشکی برخوردار می باشند. در ایران هم تجارب زیادی پیرامون تولید واکسن بدست آمده است. 6 پلت فرم همزمان در ایران مبحث واکسن را پیگیری می کنند که نتایج شگفت انگیزی داشته است. بعضی از این واکسن های ایرانی مراحل بالینی انسانی خویش را می گذراند. برهمین اساس جلسات مختلف بسیار خوبی میان مقامات مسئول ایرانی و روسی برگزار گردیده و همینطور این مذاکرات درجریان است. در وقت مقتضی بطور قطع اطلاع رسانی خواهد شد.
بعد از گفتگوی وزرای بهداشت دو کشور در می سالجاری و تاکید طرفین بر لزوم همکاریهای ایران و روسیه در زمینه مبارزه با کووید ۱۹، تا کنون چندین دور ویدئو کنفرانس میان نمایندگان وزارت خانه های بهداشت و انستیتوهای تحقیقاتی و تولید واکسن دوکشور و هم صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه برگزار گردیده است. این در حالیست که در گفتگوهای تلفنی روسای جمهور ایران و روسیه در ماه های آوریل واکتبر سالجاری هم علاقه مندی ایران برای همکاری با روسیه در زمینه تولید واکسن کرونا و تبادل تجربیات مورد تاکید قرار گرفت. هم اکنون مطالعات بر روی اسناد واکسن روسی در جریان بوده و مقرر است بزودی دیداری حضوری صورت پذیرد.
ایران در ماه نوامبر تست واکسن کرونای خویش را شروع کرد. آیا ایران در نظر دارد که واکسن روسی «اسپوتنیک 5» را خریداری نماید؟ آیا در برنامه ها آغاز تولید واکسن «اسپوتنیک 5» در ایران وجود دارد؟
باوجود اعلام آغاز فاز نخست تست انسانی اولین واکسن ایرانی کرونا، ایران تمامی واکسن های تولیدی همچون واکسن روسبه را مد نظر داشته و و واکسن اسپوتنیکV را در دست مطالعه دارد. ایران با عنایت به وجود نیروی انسانی فنی کارآمد و تاسیسات تولیدی آماده است با تولید واکسن های مورد تائید بعنوان کانون تولید عمل نماید.
حجم نیاز کشورها به واکسن کووید 19 به قدری زیاد است که حتی تولید کنندگان واکسن هم نمی توانند در یک زمان تمام نیازمندی های خویش را تأمین نمایند. طبیعتا لازم است که بخشی از واکسن های مورد نیاز خویش را از کشورهای دیگر تأمین نمایند. جمهوری اسلامی ایران هم از این امر مستثنی نیست. بطور قطع واردات واکسن کرونا از کشورهای مطمئن به صورتی که ایمنی مردم ما را تهدید نکند، از سیاست اصولی دولت می باشد. اما علی الحساب تا کنون جمهوری اسلامی ایران به سبب سنگ اندازی ها و تحریم های ظالمانه آمریکا و همینطور عدم همکاریهای کشور کره جنوبی مشغول حل و فصل تأمین منابع و همینطور انتقال پول خرید واکسن بوده است. به تازگی این مشکل ظاهر حل شده است. مبحث در دست تصمیم گیری است.
سوال: حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران در تاریخ 14 دسامبر اعلام نمود که تا ماه جوئن 2021 ساخت خط آهن شاخه قزوین- رشت برای صادرات نفت به دریای خزر به اتمام خواهد رسید. این بخش از در داخل پروژه مشترک ایران و روسیه «شمال- جنوب» قرار دارد. آیا مشخص است که ساخت بخش آستارا- رشت کی به اتمام خواهد رسید؟ آیا می توان انتظار داشت که خط آهن مستقیم بین ایران و روسیه در سال 2021 ایجاد شود؟
کریدور شمال- جنوب برای سه کشور روسیه، ایران و هند بسیار مهم می باشد. در قلمرو ایران باوجود تمامی مشکلات ناشی از تحریم اعتبارات زیادی جهت راه اندازی این کریدور تأمین شده است. تأمین اعتبار قطعه ریلی رشت – آستارا هم از اولویت های وزارت راه ایران است. زمان دقیق آنرا هم اکنون نمی توانم بگویم. اما امیدواری من به این است که ابتدا حمل و نقل دریایی خزر از راه مسیر رشت – انزلی راه اندازی و توسعه یابد. سرمایه گذاری های خوبی در این بخش همچون توسعه بنادر، افزایش تعداد کشتی ها که به صورت جدی در برنامه هست، صورت گرفته است. به صورت موازی نیزدر تلاش هستیم تا مسیر ریلی به جمهوری آذربایجان را هم راه اندازی نماییم. ما بایستی در کریدور شمال – جنوب از تنوع امکانات نظیر مسیرهای ریلی و جاده ای آذربایجان، مسیر جاده ای ارمنستان – گرجستان و از همه مهمتر حمل و نقل مستقیم دریایی که همگی به روسیه ختم می شود، بهره ببریم.
بعد از افتتاح خط آهن آستارا- آستارا در مارس ۲۰۱۸ و متعاقبا آغاز بهره برداری از خط آهن قزوین-رشت در مارس ۲۰۱۹ طرف ایرانی کار بر روی راه اندازی خط آهن رشت - آستارا بعنوان حلقه مفقوده کریدور شمال- جنوب را آغاز نموده اما با عنایت به لزوم تأمین مالی بخشی از این پروژه مهم از راه جذب سرمایه گذاری خارجی و با عنایت به مذاکرات قبلی میان راه آهن ایران با راه آهن های روسبه و آذربایجان طرف ایرانی در انتظار ابتکار عمل از جانب شرکای روس و آذری خود می باشد. بدیهی است با تکمیل خط آهن رشت - آستارا تحول عظیمی در حجم انتقال کالا از هند بسمت روسیه و اروپا صورت خواهد پذیرفت که منافع سرشاری برای هر سه کشور ایران، روسیه و آذربایجان بدنبال خواهد داشت. از طرفی در صورت اجرائی شدن پروژه برقی سازی خط آهن گرمسار - اینچه برون، بخش شرقی کریدور شمال جنوب از ظرفیت بیشتری برای جابجایی کالا از راه ایران، ترکمنستان و قزاقستان بسمت روسیه برخوردار خواهد شد.
سوال: نشست بعدی سران فرمت آستانه در سطح روسای جمهور سه کشور برای چه زمانی برنامه ریزی شده است؟ آیا این نشست هم بشکل ویدئو کنفرانس خواهد بود؟ بر اساس سنت بوجود آمده در مورد هماهنگی محل برگزاری نشست سران، در سال 2020 این نشست می بایست در ایران برگزار می گردید. آیا ایران در نظر دارد که نشست را به صورت حضوری در سال 2021 برگزار نماید؟
همه چیز در این خصوص بستگی به شرایط پاندمی دارد. بطور قطع اولویت ما دیدار حضوری است. اما با توحه به اهمیت موضوع، چنانچه شرایط مناسب تشخیص داده نشود برنامه دیدار به صورت مجازی در دستور کار خواهد بود.




منبع:

1399/10/15
00:54:02
0.0 / 5
1579
تگهای خبر: آمریكا , اروپا , ایران , برجام
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
سیاسی بین الملل