انتظار یک مهاجر افغان از دولت ایران
محمدکاظم کاظمی می گوید: با تغییر دولت ها در کشور ایران مقدرات مهاجران تغییر محسوسی نکرده است و این طور نبوده که این دولت رفته و دولت دیگری آمده، نگاه مسؤلان ادارات در ارتباط با مهاجران فرق کرده باشد.
این شاعر و پژوهشگر افغان ساکن ایران در گفتگو با ایسنا درباره وضعیت فعالیتهای فرهنگی مهاجران در دولت های یازدهم و دوازدهم و دستاوردها و یا نقاط ضعفی که در این عرصه بوده است، اظهار نمود: حقیقت این است که فعالیتهای فرهنگی مهاجران در ایران غالبا متکی به خود مهاجران بوده و آنها بدون ها حمایت های ویژه و کار خاصی از جانب دولت ها فعالیتهای شان را انجام داده اند. حتی در بعضی موارد اتفاق می افتاده که تنگناها و محدودیت هایی به لحاظ مجوز فعالیتهای فرهنگی برای مهاجران رخ دهد و این مورد سبب شده خیلی از مهاجران ما عملا فعالیتهای فرهنگی خویش را یا راکد بسازند، یا به کشورهای دیگری بروند و یا به صورت غیررسمی فعالیتهای خویش را ادامه دهند. کانون ها و تشکل ها معمولاً به صورت غیررسمی فعالیتهای خویش را پی می گرفتند.
او درباره افزایش مهاجرت نویسندگان و هنرمندان افغانستانی از ایران در سالهای اخیر، اظهار نمود: اینکه این مهاجرت ها در این سال ها به چشم آمده این بود که کسانی مثل سیدضیاء قاسمی، محمدحسین محمدی و جواد خاوری که به کشورهای دیگر رفتند، شناخته تر بودند و این مورد در جامعه انعکاس یافت. مثلاً زمانی که سیدضیاء قاسمی رفت، چندین بزرگداشت برای او گرفتند. اما در سالهای قدیم، زمانی که این اتفاقات می افتاد در جامعه ایرانی انعکاس زیادی نداشت و کسی متوجه نمی شد مثلاً عبدالقهار عاصی در دهه ۷۰ به ایران آمد تا در این جا سکونت کند و در ایران بماند اما نتوانست و به شکل بدی از کشور رانده شد و رفت داخل افغانستان. بعد هم با انفجار خمپاره شهید شد. موارد خیلی از این قبیل بوده یا نوذر الیاس که هم اکنون در کانادا است، او اواسط دهه ۶۰ به ایران آمد و بعد هم رفت اما کسی در ایران با اسم ایشان آشنا نیست چونکه زمانی که آمد، فعالیتهای ادبی مهاجران خیلی انعکاس نداشت. اما شما ببینید هم اکنون درگذشت محمدسرور رجایی کلی بازتاب خبری داشت و یک هفته در اوج خبرهای فرهنگی بود. اما در زمان های قدیم کمتر این اتفاق می افتاد.
کاظمی همینطور تصریح کرد: با تغییر دولت ها در کشور ایران مقدرات مهاجران تغییر محسوسی نکرده است و این طور نبوده که این دولت رفته و دولت دیگری آمده، نگاه مسؤلان ادارات در ارتباط با مهاجران فرق کرده باشد چونکه این مسئولین غالبا افراد ثابتی هستند که مسائل مهاجران در دست آن هاست. چون کارشناس این قضیه شده اند با تغییر دولت ها همین افراد باقی می مانند و امکان دارد تغییر کوچکی در مسئولیت های شان اتفاق بیفتد. اما سیاست کلی مملکت روی مسئولین امور اتباع و مهاجران خارجی تأثیری نگذاشته است. زمانی که دولت در دست گروه هایی است که اصلاح طلب شمرده می شوند و از این منظر که این گروه به نظر می آید بر روی زبان و ادبیات فارسی توجه خاص دارند، آدم انتظار دارد اتفاق خاصی بیفتد که نیفتاد و در زمانی که دولت دست اصول گرایان بوده از این جهت که بر جنبه های جهان وطنی قصه نگاه می کنند، آدم انتظار داشته اتفاقی بیفتد که باز می دیدیم تفاوت محسوس نبوده که بگوییم وضعیت مهاجران فرق کرده است. فقط به مرور زمان بعضی از گشایش ها برای مهاجران رخ داده و بعضی از تنگناها رفع شده است. در حوزه رسانه و فعالیتهای فرهنگی گشایش شده و فعالیتهای فرهنگی آنها بیشتر دیده شده، رسمیت یافته و تأثیرگذار بوده است اما در امور اقامتی به مرور زمان سختی ها و تنگی ها و دشواری هایی بوده است.
این نویسنده درباره انتظارات از دولت جدید هم اظهار نمود: میتوان انتظار داشت در دولت جدید این اتفاق ها بیفتد؛ یکی از این ها اجازه دادن به فعالیتهای فرهنگی مهاجران و اجازه کار و فعالیت در زمینه های فرهنگی است که می تواند در قوانین و مقررات یا به صورت بخش نامه های اداری لحاظ شود. به نظر این اتفاق می تواند به خیلی از مهاجران که به صورت غیررسمی فعالیت فرهنگی می کنند کمک نماید تا فعالیتهای شان ضابطه مند شود. مبحث دیگر اینکه تلاشی شود تا نخبگان جامعه مهاجر به شکلی فرهنگیان مهاجر به خاطر تنگناها و دشواری ها خاص مجبور به بازگشت به کشورشان و مهاجرت به کشورهای های اروپایی نشوند؛ مثلاً زیر پوشش حمایت های قانونی از نظر مسائل اقامتی، بیمه و درمان قرار بگیرند و اجازه داشته باشند در زمینه کارهای فرهنگی و هنری فعالیت داشته باشند. یادم می آید یکی از نویسندگان ما یک مرتبه کتابی تألیف کرده و حق تألیف دریافت کرده بود. یکی از مسؤلان امور مهاجرین نسبت به این مورد انتقاد کرده و به ناشر گیر داده بودند که کار غیر مجاز کرده ای چونکه مهاجران اجازه ندارند در مشاغل غیر مجاز فعالیت کنند. البته این مورد برای دهه ۷۰ است. اگر بشود در زمینه اشتغال فرهنگیان مهاجر در مسئولیت های فرهنگی اتفاقی بیفتد، می تواند مؤثر شود تا آنها بتوانند توانایی خویش را در حوزه فرهنگ عملی کنند و خدمت گزار هر دو جامعه باشند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب