فرمان مکتوب رئیسی اجرا شد؟

فرمان مکتوب رئیسی اجرا شد؟

نشانه ها و برخی خبرها حکایت از آن دارد که موج خالص سازی در دانشگاه ها هرچند سیاسی است اما ارتباط چندانی با اعتراضات پس از فوت مهسا امینی ندارد و دستور خالص سازی از مهرماه سال ۱۴۰۰ صادر شده بود.



به گزارش خبرگزاری سیاسی، انتقال موج خالص سازی از انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم و مجلس یازدهم به مدیران دولتی و سپس دانشگاه ها و اینروزها حوزه علمیه و مدارس، موجی از انتقادات را بر انگیخت.

در حالی که گمان می رفت، اعتراضات پس از فوت مهسا امینی مهم ترین انگیزه خالص سازان در حذف اساتید غیر همسو با تندروها هستند، اما انتشار گزارش های جدید مبتنی بر یک سند اداری، مشخص می کند که از همان آغاز دولت در ابلاغیه ای به هیات جذب دانشگاه ها، مشخصات اساتیدی که باید خالص سازی شوند مشخص شده بود.

هجوم «خالص سازان» به دانشگاه/ موج مهاجرت شدت می گیرد؟

رمزگشایی از پروژه حذف اساتید از جانب آزاد ارمکی

آنچنان که محسن برهانی، حقوقدان و استاد دانشگاه که از آخرین اساتید اخراج شده دانشگاه است، خبر از مصوبه ای داده که یک ماه بعد از تشکیل دولت سیزدهم از جانب شورایعالی انقلاب فرهنگی مصوب و ابلاغ گردیده است. در این ابلاغیه با امضای رئیس جمهور، خطاب به هیات عالی جذب اعضای هیات علمی دانشگاه ها، وزارت علوم و وزارت بهداشت ابلاغ گردیده شرایط قطع همکاری با استادان دانشگاه قید شده است.
برنامه ریزی قبلی برای تسویه اساتید منتقد دولت در این بین، غلامرضا نوری قزلجه رئیس فراکسیون مستقلین مجلس تصریح کرد که «شخص ابراهیم رئیسی مسئول اخراج اساتید از دانشگاه» است. محسن برهانی، استاد اخراجی گروه حقوق دانشگاه تهران که در شبکه اجتماعی توئیتر نقدهای حقوقی-فقهی به سیاست های اجرایی وارد می کرد، هم تاریخ ابلاغ این مصوبه را ۲۸ مهرماه سال ۱۴۰۰ اعلام نموده است.

این ابلاغیه که به قول آقای برهانی، امنیت شغلی اساتید دانشگاه را متزلزل کرده، چالش هایی را به نهاد دانشگاه ها تحمیل کرده که ده سال قبل، در دولت های نهم و دهم به دانشگاه وارد شد. محمود احمدی نژاد پس از جریان انقلاب فرهنگی که به تسویه اساتید نزدیک به رژیم پهلوی منجر شده بود، دومین موج خالص سازی دانشگاه ها را با تسویه اساتیدی شروع کرد که منتقد عملکرد دولت او بودند.

برهانی در رابطه با وضعیت خود هم به روزنامه اعتماد گفته «نه شاکی خصوصی دارم، نه مساله مالی دارم نه مشکل اخلاقی؛ تعلیقم کردند چون در توییتر و اینستاگرام از منظر فقه و حقوق، از مردم دفاع کردم».






دولت سیزدهم رکورددار خالص سازی اساتید حالا با گذشت سالها از استخدام اساتیدی که با معیارهای دولت های نهم و دهم منطبق بودند، ابراهیم رئیسی موج سوم خالص سازی اساتیدی را شروع کرده که غالبا در زمان احمدی نژاد استخدام شدند. روزنامه اعتماد توانسته نام ۸۵ استاد برجسته ای را که در دولت های نهم و دهم، از تدریس در دانشگاه اخراج، تعلیق ممنوع التدریس، برکنار یا مجبور به بازنشستگی الزامی و زودهنگام شدند، فهرست کند. موضوعی که در سال های پایانی دولت دهم به افت کیفیت تحصیل دانشجویان و تهدید به استیضاح وزیر علوم منجر گردید.
اما دولت سیزدهم در رکوردی جدید، عدد ۱۱۰ استاد تسویه شده را تا شهریور۱۴۰۲ به خود مختص کرده است. اساتید تسویه شده از دانشگاه ها معتقدند «راهبرد دولت آن است تا بدون نگرانی از پاسخگویی به منتقدان و بدون هر نوع مزاحمتی آن چه مدنظرش است را اجرایی کند.»

بر اساس نتایج تحقیقاتی که روزنامه اعتماد هم اخیرا منتشر نموده، دانشگاه آزاد با ۲۹ مورد، دانشگاه تهران با ۲۷ مورد، دانشگاه علوم پزشکی تهران با ۱۱ مورد، دانشگاه علامه طباطبایی با ۸ مورد، دانشگاه شهید بهشتی با ۷ مورد، دانشگاه علوم پزشکی ایران با ۵ مورد، دانشگاه های فردوسی مشهد و شهید باهنر کرمان هر کدام با ۳ مورد، بیشترین فراوانی حذف استادان را در این بازه زمانی داشته اند.

پیشتر بزرگان و عقلایی چون حسن روحانی اخطار داده بودند که «اخراج اساتید دامنه مهاجرت ها را گسترش می دهد.» سید حسن خمینی هم در دیدار با دبیر کل و اعضای شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در حسینیه جماران، به مبحث اخراج اساتید اشاره کرده و گفته بود؛ «در جریان مسائل دانشگاه امروز با مسأله بسیار زشت اخراج ها مواجه هستیم. استقلال دانشگاه و دانشجو از اموری است که اگر خدای نکرده مورد لطمه قرار گیرد ضررهای بسیار برای کشور پدید می آورد.»
دخالت رئیس جمهور عامل کناره گیری اساتید؟
در یکی از آخرین تحولات، رضا فرجی دانا استاد دانشگاه تهران و وزیر سابق علوم هم در اعتراض به دخالت های شورایعالی انقلاب فرهنگی از عضویت در فرهنگستان علوم استعفا کرد. سایت اصولگرای فردانیوز در رابطه با ی استعفای اعتراضی رضا فرجی دانا نوشت: «رضا فرجی دانا از فرهنگستان علوم استعفا داده است، اما آن چه مهم تر از خود استعفای او بنظر می رسد دلیل استعفای فرجی دانا از ریاست فرهنگستان علوم است، در متن کوتاه استعفای او دلیل این امر «دخالت های نابه جای شورایعالی انقلاب فرهنگی» عنوان شده است. کارشناسان سیاسی معقدند استعفای فرجی دانا پس از آن صورت گرفت که رئیس جمهور در احکامی افرادی را در عضویت فرهنگستان علوم درآورد که برابر قانون شرایط پیوستن به آنرا نداشتند.
تضعیف اعتبار علمی کشور، پیامد خالص سازی سیاسی دانشگاه ها
در بهمن ماه ۱۴۰۱، بیشتر از ۱۰۰ استاد دانشگاه در سراسر دنیا در نامه ای به اخراج شماری از استادان دانشگاه های ایران اعتراض کردند. این استادان در نامه خود نوشته بودند که «اخراج اعضایی از هیات علمی دانشگاه ها روند هماهنگ شده و تکراری می باشد که بخصوص در سالهای اخیر شدت گرفته است.»

تحلیلگران معتقدند استمرار روند خالص سازی ها و ابلاغ دستورالعمل های دو پهلو که دست نهادهای خارج دانشگاه را برای حذف اساتید بازگذاشته، از مهم ترین علل رکوردشکنی دولت سیزدهم در تسویه اساتید منتقد خود است. روندی که بنظر می رسد در صورت عمل به قوانین، اخراج اساتید را منوط به شرایط خاص و پس از تشخیص دادگاه های قضایی می کند.



۲۷۲۱۳



منبع:

1402/07/05
23:03:59
5.0 / 5
443
تگهای خبر: ایران , اینستاگرام , برنامه , دولت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
سیاسی بین الملل